Serc

Klederdracht in Bunschoten Spakenburg

Klederdracht

Klederdracht wordt ook wel streekdracht genoemd en is vaak typerend voor een bepaalde regio, maar ook wel voor bepaalde dorpen. In de klederdracht is een goed verschil te zien tussen de doordeweekse dagen en zondagen. Vaak zijn de sieraden die op zondag gedragen worden kostbaarder.

Kenmerkend aan de streekdracht in de gemeente Bunschoten-Spakenburg zijn de de grote gesteven kraplappen. Ze zijn gemaakt van katoen en worden met stijfsel in model gehouden.

Ook de meestal zijn ontworpen en gehaakte mutsjes zijn bijzonder. Het maken ervan kan wel tot 100 uur duren.


Film: 50 jarig bestaan en opening Klederdracht- en Visserijmuseum Spakenburg.

Klederdracht- & Visserijmuseum

Hier vindt u meer dan 120 poppen die de historie en traditie laten zien. Daarbij kunt u ook nog 20 modellen botters bekijken. Maar ook zilverwerk, tassen, kraplappen en porselein zijn te bewonderen.

Website Klederdracht- & Visserijmuseum

Klederdracht en visserij

Een speciaal arrangement waarbij u inzicht krijgt in de klederdracht, visserij en cultuur die kenmerkend zijn voor Bunschotten-Spakenburg. Zelf aangekleed worden in klederdracht is ook mogelijk.

Website Klederdracht en visserij

Klederdracht op de koffie

Arrangement waarbij u onder het genot van koffie wordt meegenomen naar het ontstaan, de ontwikkelingen en veranderingen van de klederdracht. Na afloop kan een gids u door Spakenburg leiden.

Website Klederdracht op de koffie